16 februari 2013
Minusma

42BLJ in Mali

Diverse eenheden van BLJ zijn ingezet geweest als Force Protection eenheid tijdens deze missie. Daarbij onder andere de Bcie in zowel 2014 als 2015.

Force Protection in Mali

Na een gedegen voorbereiding is op 4 januari 2015 een samengesteld peloton van de B ‘Bulldog’ compagnie vertrokken voor ruim vijftien weken inzet in Mali. In dit artikel blikt de Pelotons commandant Force Protection peloton CLAS terug op hun missie.

De Limburgse Jagers worden in Mali ingezet als Force Protection van het kamp en andere Nederlandse eenheden. Dit houdt in dat we verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van Kamp Castor en de directe omgeving. Een tweede taak is het beveiligen van andere eenheden die aanvullende bescherming vragen wanneer ze buiten het kamp opereren.

Taken

Bij aankomst in Gao werden we warm ontvangen door onze collega Limburgse Jagers. Zij hadden in hun rotatie een solide basis voor de uitvoering van taken gelegd waarop wij direct konden doorbouwen. Na een gedegen overdracht van een week namen de ‘Bulldogs’ de taken en verantwoordelijkheden over. Voor sommigen is het draaien van wachtdiensten wennen. Pantserinfanteristen zijn immers gewend om met kinetisch enthousiasme, door sommigen gekarakteriseerd als “wild schreeuwend”, voorwaarts te gaan. Gelukkig bieden de schietdagen en patrouilles in de omgeving van Gao een welkome afwisseling. De professionaliteit en prettige omgang heeft gedurende de uitzending veel complimenten van andere Nederlandse eenheden opgeleverd.

Het leven op de compound

Op Kamp Castor heeft 42BLJ zijn eigen plekje gecreëerd; “WP6”. In deze afgeschermde oase op het kamp kan het personeel tussen de diensten door ontspannen en een boek lezen in korte broek en slippers. De temperaturen in januari waren met 25 graden nog aangenaam te noemen, maar het werd snel heter. Op dit moment, halverwege april, stijgt het kwik al boven de 40 graden. Met alle klimatologische ongemakken is “WP6” een goede afwisseling op de werkomstandigheden en zorgt dat de Bulldogs aansluitend weer fris aan het werk kunnen. Op WP6 worden ook alle verjaardagen en andere saamhorigheidsmomenten van de Limburgse Jagers gevierd.

Voor de B compagnie zit de uitzending in Mali er na twee lichtingen inmiddels op. 7 april zijn de collega’s van de A compagnie gearriveerd. Zij brengen een frisse dosis enthousiasme naar Gao en omgeving en kunnen uitzien naar een goede tijd op Kamp Castor.

Ook uit de D-cie zijn er meerdere personen uitgezonden geweest naar Mali. Sld1 Knop vertelt hierover: “Wij zaten van begin september tot halverwege januari in Mali. Onze dagelijkse bezigheden bestonden uit het bemannen van de wachtposten, ops en de voorpost, het leveren van Force Protection (FP) en patrouille rijden om kamp Castor en in de stad Gao. Daarnaast werd er natuurlijk ook stil gestaan bij verschillende feestdagen: tijdens Sinterklaas was er iemand verkleed als de Sint en hield de D-cie onderling een surprise-avond. Ook de Kerst en Oud en Nieuw zijn uitbundig gevierd, en verjaardagen werden ook niet over het hoofd gezien. Hiervoor hadden wij een Malinees mes gekocht dat traditioneel bij elke verjaardag wordt gebruikt om de taart aan te snijden. Dit mes is ook doorgegeven aan de nieuwe lichting FP. Het was voor velen van ons de eerste uitzending, en het is goed bevallen. Ondanks de onregelmatige werktijden was de sfeer tussen groepen en pelotons er goed. Wat mij het meest is bijgebleven zijn de armoede en leefomstandigheden in Mali. Door dat te ervaren merk je dat je met weinig toch ook heel tevreden kunt zijn.”

image description
image description

TRIVIA

  • Bijna 30.000 manuren wachtdienst gedraaid
  • 30 keer andere eenheden ondersteund
  • Drie keer in verhoogde paraatheid
  • 7 km concertina gelegd
  • Twee ezels en 1 hond van het kamp verjaagd