10 februari 2006
TFE ISAF

Uruzgan

Task Force Uruzgan was een Nederlandse militaire operatie in de Afghaanse provincie Uruzgan tijdens de Afghaanse oorlog in de periode van 2006 tot en met 2010. Het maakte deel uit van de tevens civiel ondersteunde internationale troepenmacht ISAF in Afghanistan. Het International Security Assistance Force ofwel ISAF was een stationering van militaire NAVO-eenheden in Afghanistan. De stationering startte in 2001 naar aanleiding van 9/11 en werd beëindigd in december 2014.

Uruzgan

De Nederlandse deelname richtte zich vanaf medio 2006 hoofdzakelijk op de ISAF-operatie in het zuiden van Afghanistan. Naast een forse bijdrage aan het hoofdkwartier van Regional Command South in Kandahar, had Nederland de verantwoordelijkheid (samen met Australië) voor de provincie Uruzgan. Vanaf voorjaar 2006 begon de Deployment Taskforce met het bouwen van kampen in de plaatsen Tarin Komt en Deh Rawod. Vanaf 1 augustus 2006 begon de operatie Task Force Uruzgan o.l.v. kolonel der Limburgse Jagers Theo Vleugels. De TFU bestond uit een Battlegroup, een Provinciaal Reconstruction Team (PRT) en specialistische eenheden zoals logistiek, genie, artillerie en Special Forces. Daarnaast had Nederland een fors luchtmachtelement in Afghanistan, met F-16's, C-130's, Chinooks, Apaches en Cougars. De totale omvang van de Nederlandse bijdrage schommelde begin 2007 tussen de 1500 en 2000 militairen.

42 (NLD) Battlegroup Limburgse Jagers

42 BLJ heeft 2x een Battlegroup uitgebracht (TFE 3, &12) en 2x een compagnie uitgeleend (TFE 8 & 9). De eenheden waren gestationeerd op verschillende kampen in de provincie bij Tarin Komt (Kamp Holland), Deh Rawod (Camp Hadrian), Chora (White Compound / Mirwais) en op COP Tabar. Daarnaast waren er diverse kleinere posten waaronder Patrolbase Coyote. Tijdens de uitzending van Battlegroup TFE 3 werd onder andere gevochten tijdens de Slag om Chora. En TFE 12 heeft als de laatste battlegroup voor NLD in Uruzgan de laatste operaties uitgevoerd in de verschillende gebieden. 

Helaas zijn tijdens deze uitzendingen een aantal militairen van de battlegroup gesneuveld, en daarnaast zijn er veel gewonden te betreuren, zowel fysiek als wat later bleek ook mentaal.