Litouwen update

Onze Bulldogs in Litouwen hebben een vol programma. Trainen op de verschillende niveaus en tussendoor bezoek van verschillende functionarissen.

Trainen onder winterse omstandigheden kan volop in het koude Litouwen. Met temperaturen van -10 is dit net even anders dan in Nederland. Ook onze mortiergroepen gingen, na aankomst in Litouwen, in de kou aan de slag om hun schietvaardigheden op peil te houden. Dit gebeurde op het oefenterrein in Pabrade.  Het terrein lag onder een dikke laag sneeuw maar ondanks de bevroren ondergrond boorden de grondplaten zich met elk schot steeds dieper in de grond. En dat bekende: opnieuw ruimte maken om te kunnen schieten.

image description
image description

De gewondenverzorgers gingen aan de slag met het trainen van hun vaardigheden. In het kader van ‘Train as you fight’ hebben de gewondenhelpers tijdens een oefening hun vaardigheden in de praktijk toegepast. Zij zijn hierbij ondersteund door de collega’s van 13GNK.

image description
image description

Om het vechten in verstedelijkt gebied te beoefenen, is gebruikt gemaakt van het oefendorp op de kazerne in Rukla. Dit oefendorp biedt goede mogelijkheden voor OVG waar de Jagers het beste uit zichzelf kunnen halen. Naast het vechten in verstedelijkt gebied is het vechten in het bos, in onoverzichtelijk terrein, een plaats waar onze Jagers hun kerntaken kunnen uitvoeren. Zo oefende eenheid 6 in het zuiveren van bospercelen op het oefenterrein van Kazla Ruda.

image description
image description
image description

Bezoek

Tussen de verschillende oefenmomenten hebben onze Bulldogs bezoek gehad van verschillende functionarissen. Zo hebben de Bulldogs bezoek gehad van de minister van Buitenlandse Zaken Wobke Hoekstra,  Hij benadrukte het belangrijke werk van de mannen en vrouwen van de battlegroup. Ook Minister-president Mark Rutte bracht een bezoek aan Litouwen . De premier merkte op hoe goed de Nederlandse militairen opgeleid en getraind zijn en zei “erg trots” te zijn op het werk van de militairen. Rutte bedankte de militairen voor hun “belangrijke bijdrage in deze bijzondere tijden en gaf aan dat het werk van de militairen “wel heel serieus is”. 

image description
image description

Obstacle run

De mortiergroep van het bataljon heeft een Obstacle Run georganiseerd om zo geld in te zamelen voor kinderen in Oekraïne. De organisator, sergeant Jeffrey van de mortiergroep, deed dat “omdat de kinderen in Oekraïne dringend hulp nodig hebben en we daar samen daar op deze manier een steentje aan bij kunnen dragen”. Aan het einde van de dag kon hij een bedrag van ruim 5000 euro overhandigen aan de Plaatsvervangend Commandant van de battlegroup, die ervoor zorgt dat het geld via Unicef terechtkomt waar het voor ingezameld is. De Commandant van de battlegroup was trots op de Nederlanders “omdat ze niet alleen gereed zijn om het NAVO-grondgebied te verdedigen, maar ook oog hebben voor hen die het meest lijden: de kinderen in het oorlogsgebied”.

image description
image description

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT