Eagles in Erbil - part 2

We kwamen, we zagen en we begonnen er iets van te maken!

Inmiddels zitten we alweer 2 maanden in het uitzendgebied. In de vorige nieuwsbrief heb ik omschreven dat we als Eagles zijn uitgevlogen en uiteindelijk waren geland in Erbil.

Op 5 maart hebben we alweer onze midterm gevierd, wat een onwerkelijk gevoel was aangezien we de periode van quarantaine niet als een deel van de uitzending voelde en daarom de midterm gevoelsmatig erg vroeg kwam. Via het NSE (National Support Element) hebben we een mooie dikke balk kunnen krijgen welke we geverfd hebben in zowel de kleuren van de Limburgse Jagers als de kleuren van het Garde Fuseliers Prinses Irene. Na een middag met ludieke spelen is tijdens de barbecue de balk en daarmee de uitzending door midden gezaagd door compagnies sergeant majoor Maurice (als compagnies oudste) en fuselier Tom (als compagnies jongste).

In de tussentijd hebben we alles behalve stil gezeten. Daar waar we een negatieve overlap hadden met onze voorgangers hadden we nauwelijks brondocumenten waar we op terug konden pakken voor de uitvoering van de Force Protection taken. Mede versneld door de IDF aanval op 15 februari hebben we alles op alles gezet om er voor te zorgen dat de taken omschreven werden. 

Daar waar de Force Protection wordt uitgevoerd in samenwerking met de Finnen en Hongaren is het van groot belang dat er sprake is van eenheid van opvatting. Met een gedegen order, uitgewerkte what if’s en een rehearsel met alle spelers was er al snel sprake van deze eenheid van opvatting. Waar voorheen de Finnen de zogenoemde Sergeant of Guard (de sergeant die aansturing gaf aan de Force Protection) hebben we deze rol naar ons toegehaald. Hierbij geeft nu de PC of OPC (de zgn Commander of Guard) leiding aan het peloton die de Force Protection levert en hierbij verstrekt wordt door 1 Finse en 2 Hongaarse patrouilles. Tevens is de TOC (Tactical Operation Centre) volledig inzetbaar om hier aansturing aan te geven en daarbij in contact staat met het Amerikaanse Bataljon.

Daarnaast hebben we een O&T programma waarbij we aandacht blijven houden voor het onderhouden van onze vaardigheden. Hierbij richten we ons met name op de taakstelling zoals we deze hebben op Erbil Airbase en kunnen we ook gebruik maken van een oefenterrein van de Zeravani’s welke samen met de Peshmerga’s de strijdkrachten vormen van Koerdistan. Het oefenterrein ligt op ongeveer 30 minuten rijden van Erbil Airbase en is hierbij een aangename afwisseling voor de reguliere werkzaamheden.

Daar waar het in mijn ogen een typische Nederlandse insteek is om de leefomstandigheden continue te verbeteren werd er een heuze huiskamer gebouwd op het compagnieskamp. Want naast het werk is een plek om samen te ontspannen van groot belang. De ODB groep heeft hier als volleerde constructiegenisten bloed, zweet en tranen in gestoken. Gisteren (28-3) hebben we gelijk de huiskamer kunnen gebruiken om de F1 te kijken!

En zoals te verwachten hebben we voor onze voorgangers de kleur van de huiskamer alvast bepaald: de kleuren van de 2 regimenten!

Wordt vervolgd!

image description
image description
image description
image description

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT