Eagles in Erbil - part 1

De Eagles zijn uitgevlogen

Formering en voorbereiding

De Charlie Eagle Compagnie van 42 BLJ is in oktober 2020 aangewezen om als eerste rotatie de Force Protection te leveren op Erbil Airbase in Irak.

Voor deze missie heeft de compagnie een peloton van de Alpha Tijger Compagnie van 17 GFPI onder bevel gekregen.

Nog voordat het politieke besluit was genomen werd er aangevangen met de missie specifieke voorbereidingen. Gezien het feit dat we de eerste rotatie zijn met de force protection taak diende enigszins het wiel nog uitgevonden te worden.

Daar waar er wordt opgetreden met gepantserde toyota landcruisers diende er voldoende personeel opgeleid te worden op de zogenoemde gepantserd B module. Daarnaast werd er geinvesteerd in de CLS opleidingen en de comspecers.

Ook het schiettechnisch certificeren op niv. II en III kwamen hierbij aan bod.

Ondanks de beperkingen die COVID met zich meenamen hebben we getracht zoveel als mogelijk te investeren in het eenheidsgevoel.

Op 20 november ging de kogel door de kerk; het kabinet had formeel besloten om met een FP compagnie deel te nemen aan de anti IS coalitie in Irak waarbij de FP compagnie de taak heeft om Erbil Airbase te bewaken en te beveiligen.

Quarantaine

Dat COVID het reguliere werk een stuk complexer maakt ervaart natuurlijk iedereen. Voor ons betekende dat we 14 dagen voorafgaande aan de inrotatie in quarantaine moesten. De quarantaine voorafgaande aan de uitzending vond plaats op het Wallaardt Sacré Kamp in Huis ten Bosch.

Hierbij ging het voordet op 4 januari in quarantaine gevolgd door de hoofdmacht op 11 januari. Ondanks het feit dat Defensie er alles aandoet om de quarantaine periode zo draaglijk mogelijk te maken, wordt de mentale component behoorlijk op de proef gesteld. Het zit namelijk niet in het systeem van een infanterist om 14 dagen (zo goed als) niks te doen.

De compagnie werd namelijk in clusters verdeeld waarbij er alleen binnen het cluster direct contact kon zijn. In dit cluster werd er gegeten en gesport. Aangezien ook de eFP rotatie in quarantaine zat was het behoorlijk druk waardoor het eten en sporten in bloktijden strak gereguleerd werd.

Na 2 weken quarantaine werd de mentale component voor het voordet verder op de proef gesteld. Tot 3 keer toe werd de vlucht uitgesteld met het gevolg dat het voordet uiteindelijk het nadet werd en de hoofdmacht als eerste inroteerde. Het voordet heeft hierdoor uiteindelijk 26 dagen in quarantaine gezeten…

Uitvliegen en landen

Op maandag 25 januari is de hoofmacht bestaande uit 2 pelotons vanuit Duitsland vertrokken naar Irak. Met een tussenlanding in Bagdad zijn ze op dinsdag 26 januari aangekomen. Hierbij werden zij opgevangen door het National Support Element en gekoppeld aan Task Force Geronimo wat de benaming is voor het 2nd squadron, 108th cavalry regiment, de Amerikaanse eenheid waar de compagnie onder bevel gesteld is.Na het kort opbouwen van situational awareness zijn zij begonnen met de HOTO.

Uiteindelijk is het “voor”det op 29 januari vertrokken vanuit Eindhoven waarbij zij op 30 januari aankwamen in Erbil.

Daar waar de eerste stappen al succesvol waren gezet zijn zij ingevoegd in het proces van de HOTO.

Na een periode korte gelegerd te zijn op het transit camp hebben we als compagnie intrek genomen op ons eigen compagnieskamp.

Wordt vervolgd..

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT