Eindoefening MFO-6A

De veldpet wordt ingeruild voor de baret

Een terugblik op de laatste loodjes

De MFO-6A zit er alweer op. Vorige week hebben ze de eindoefening gehad en afgerond. De week zat vol met acties en viel voor de een zwaarder dan voor de ander. 2 soldaten vertellen hun ervaringen over de eindoefening en hoe ze de opleiding hebben ervaren.

“We zijn op maandag begonnen met de klimtoren. Daarna was het direct volle bak en zijn we het veld in gegaan. Daar kwamen we zogenaamd een gemotoriseerd bataljon tegen die we moesten afstoppen met defensieve posities. Elke keer als er een vijand werd gesignaleerd werd een patrouille gestuurd die de vijand uit moest schakelen,” vertelt soldaat van der Sanden. “Tijdens het scenario moesten we ook een compound innemen. Die hebben we eerst de nacht ervoor onder waarneming genomen. Toen kregen we bericht dat hij leeg was. Vanuit daar ging er een groep waarnemen en toen werden we door CDI’s aangevallen. Dus toen zijn we in de aanval gegaan en hebben we ze vanuit de compound weggedreven.”

image description
Aanval Compound tijdens eindoefening MFO 6A
image description
Aanval Compound tijdens eindoefening MFO 6A

Een goede voorbereiding is het halve werk!

“Ik vond het best wel rustig,” vertelt soldaat Overboom. “Ik denk dat we zowel offensief als defensief heel goed waren voorbereid op deze week. Daarom hebben we het van te voren zwaarder ingeschat dan het was. Het weer zat ook echt heel erg mee die week, daar hadden we in vergelijking met voorgaande weken wel echt geluk mee.”

Soldaat van der Sanden zegt: “Ik vond de eindoefening niet zozeer zwaarder dan de offensieve of defensieve weken. In mijn hoofd klopte dat niet, want ik had gedacht dat we mega veel aan de bak zouden gaan.”

image description
De laatste actie gaat van start
image description
Tijdens de laatste actie

Momenten die mij altijd bij zullen blijven

Vlak voor het einde van de eindoefening vond er ook nog een commandantenmars plaats. Na een week oefenen op de heide werden de leerlingen bepakt om ongeveer een uur achter de commandant door het zand te marsen.

Hoe hebben jullie dit ervaren? “Kort, maar wel pittig.” Zeggen de 2 heren.

image description
Bepakking wordt afgewogen
image description
Tijdens de commandantenmars
image description
Tijdens de commandantenmars

Binnenklappen

Tot slot werd er voor jullie geklapt toen jullie binnen kwamen lopen, hoe voelde dat?

“Ja het is een heel mooi gevoel, want dit was voor ons beiden de eerste keer dat je zo binnenloopt. Dus dat is dan wel mooi dat de hele compagnie voor je staat te klappen als je zo’n week hebt afgerond.”

“Die laatste nacht is iets wat me altijd zal bijblijven,” zegt soldaat Overboom. “Het doortrekken naar die laatste aanval om 6.00u en dan het binnenlopen. Als ik terugkijk op de hele opleiding zou ik het best nog een keer doen, maar ik ben heel blij dat het nu is afgesloten.” Soldaat van der Sanden zegt: “Ik vond het kei mooi! Ik zou het best iemand anders aanbevelen, maar je moet het wel echt willen. Wat ik ook mooi vind is dat we met z’n allen paraat komen en dat niet iedereen verspreid raakt over het hele bataljon, samen met elkaar!”

image description
MFO-6A wordt binnen geklapt
image description
De veldpet wordt ingeruild voor de baret

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT