Regiment Limburgse Jagers 75 jaar in 2025

Vier uw verjaardagen! Wat is er beter voor de saamhorigheid dan een goed feest? Die wijsheid past bij ons 'Bourgondische' Regiment Limburgse Jagers. Het Regiment kent twee verjaardagen; 23 november 1813 en 1 juli 1950. De eerste datum betreft de oprichting van het Linieregiment van kolonel Phaff, naar het oudste stamonderdeel van het 2e Regiment Infanterie. Het betreft dan de voortzetting van de tradities van de Regimenten Infanterie 2, 6 en 11 waar we jaarlijks op de Phaffdag aandacht aan schenken.

Bij de meer recentere tweede datum gaat het over de verjaardag van het moment dat ons Regiment de huidige naam Regiment Limburgse Jagers kreeg. Deze naamgeving stamt uit de 50er jaren van de vorige eeuw. Na de tweede wereldoorlog werden de nummers van de regimenten vervangen door een passende naam, die de verbondenheid met een bepaalde provincie of regio moest uitdrukken om de korpsgeest te vergroten. Geopperd werd ‘Linieregiment van Phaff, maar dat idee verdween vrij snel van tafel. Een andere mogelijkheid was Limburgse Jagers. Omdat het 2eRegiment Infanterie van huis uit een echt Limburgs Regiment was en het Nederlands Staatshoofd (Koning of Koningin) ook de titel Hertog(in) van Limburg voerde werd daarmee de verbondenheid tussen de provincie, het Koningshuis en het Regiment benadrukt. In het verleden waren er ook al twee legereenheden die de naam Limburgse Jagers voerden; Limburgs-Luxemburgs Bondscontingent ‘Limburgse Jagers’ in de 19e eeuw en het Bijzonder Vrijwillige Landstormkorps Limburgsche Jagers’(1915-1940). In 1950 werd door Luitenant-kolonel J.L.H.A. Antoni de knoop doorgehakt en kregen we de huidige naam; Regiment Limburgse Jagers. Luitenant-kolonel Antoni werd de eerste Regimentscommandant, wiens naam nog voortleeft in één van de Regimentswaarderingen. Op 1 juli 1950 werd het Regiment Limburgse Jagers dan ook formeel opgericht, en daarmee dus ook deze verjaardag.

Het Traditiebesluit Koninklijke Landmacht gaat uit van de oudste verjaardag, maar het Regiment vindt het belangrijk om aan beide verjaardagen aandacht te blijven schenken. Vandaar dat we reikhalzend uit kijken naar 1 juli 2025, de datum dat ons Regiment 75 jaar lang de trotse naam Limburgse Jagers mag dragen. De viering van 75 jaar Regiment Limburgse Jagers betreft een jubileum jaar, met activiteiten verspreid over meerdere momenten en op meerdere locaties. En natuurlijk vieren we dit ook tijdens de Regimentsweek rond 1 juli.

Deze activiteiten zullen in het teken staan van het verbinden van jong en oud, paraat, veteraan, post-actieven, leden, donateurs, etc. Door het verhogen van de zichtbaarheid zal de verbondenheid met de provincie Limburg onderstreept worden.

Op deze wijze kunnen we als Limburgse Jagers met veel trots alvast vooruitkijken naar dit jubileumjaar. Fier op de kleuren en embleem van ons Regiment, trots op onze maten en de emblemen van het Bataljon: Ganzen, Bulldogs, Eagles, Panters en Bokkenrijders. Trots op onze tradities, korpsgeest en saamhorigheid. Trots op de verrichtingen van onze leden, van familie de Jager van lang geleden maar ook van recent.

Gaandeweg de voorbereidingen zullen we u op de hoogte stellen van de verschillende activiteiten waarbij gedacht kan worden aan het uitbrengen van een boek, aandacht aan de wapenfeiten van het Regiment, maar vooral het vieren van deze mijlpaal.

Voor Elkaar, Altijd!

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT