PHAFF dag 2024
Ook dit jaar is er weer een viering van de Phaff-dag, ter herinnering aan de oprichting van het Linieregiment van Phaff op 23 november 1813. Dit Regiment Infanterie is de voorloper van de drie voormalige nummerregimenten, het 2e, 6e en 11e Regiment Infanterie waarvan wij de geschiedenis en tradities van voortzetten.
Deze keer is er een keuze programma op vrijdag 22 november in Maastricht. U kunt kiezen uit een programma dat start op de vrijdagmiddag met een bezoek aan het voormalige NAVO-hoofdkwartier in de Cannerberg. Het bezoek aan de Cannerberg is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.
Aansluitend gevolgd door een aantal lezingen en een samenzijn. Deze lezingen en samenzijn zijn ook het startpunt voor de keuze om dan pas deel te nemen.
Als locatie voor het tweede deel hebben we de sfeervolle Kanunnikenkelder onder de St. Servaasbasiliek In Maastricht gekozen.
We zijn hier te gast bij de Officiersvereniging van Maastricht.
Deze bijeenkomst wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het VFonds
INSCHRIJVEN
Onderaan deze pagina vind u het digitale inschrijfformulier. Als u beschikt over inloggegevens kunt u door inloggen de vaste gegevens alvast in laten vullen.
Vult u s.v.p. bij overige bijzonderheden in of u WEL of NIET deelneemt aan het middagprogramma Cannerberg!
Programma Phaffdag
12.45 Verzamelen bij ingang Cannerberg
Parkeerplaats P1, Van Dopfflaan 6 (Voorheen Cannerweg 798) 6213 ND Maastricht
13.00 Rondleiding in het voormalige NAVO-hoofdkwartier in de Cannerberg
15.00 – 15.30 Verplaatsing naar Kanunnikenkelder
Parkeerplaats mogelijkheden o.a. Q-Park Vrijthof, Vrijthof 100 6211 LE Maastricht
15.30 Inloop (onder het genot van koffie/thee)
16.00 Opening door de voorzitter van de Regimentsvereniging Limburgse Jagers, kolonel H. Klein Schaarsberg
Tussen 16.05 en 17.15 lezingen door (onder voorbehoud)
- Lkol bd N.Vroom
- Lkol R. Saathof bc/rc 42 BLJ
- Kol H. Klein Schaarsberg
17.30 Rijsttafel
19.00 Afsluiting
Om deze middag mogelijk te maken vragen we een eigen bijdrage van € 7,50 (betalende leden van de Regimentsvereniging Limburgse Jagers zijn vrijgesteld). Uiteraard zijn uw consumpties en de maaltijd dan voor rekening van ons.
Cannerberg
Het voormalige NAVO-hoofdkwartier in de Cannerberg is na een jarenlange sanering opengesteld. Vanuit politieke en militaire kringen werden tijdens de Koude Oorlog de nodige (voorzorgs)maatregelen genomen om een eventueel op handen zijnde aanval vanuit de Sovjet-Unie te kunnen detecteren en vanzelfsprekend af te slaan. Daartoe werden in West-Europa een aantal ultra-geheime commandocentra ingericht. Eén van deze centra lag even ten zuiden van Maastricht, een zogenaamd Joint Operations Centre (JOC). Een deel (met een ganglengte van circa acht kilometer) van het enorme gangenstelsel tussen de Belgische grens en de Apostelhoeve werd afgegrensd en door Het Limburgs Landschap in erfpacht gegeven aan de NAVO. In deze groeve werd in het grootste geheim een commandocentrum ingericht. Dagelijks werkten er enkele honderden mensen ondergronds. De NAVO heeft de groeve gebruikt als oorlogs- en oefenhoofdkwartier en het complex viel sinds 1956 onder de Wet op de Staatsgeheimen. Als gevolg van de gestegen spanningen tijdens de Koude Oorlog kreeg het hoofdkwartier in 1963 een permanente bezetting, dag en nacht en zeven dagen per week. Het complex was voor de NAVO een belangrijk communicatiecentrum. De luchtverdediging en de offensieve militaire operaties voor de noordelijke helft van West-Duitsland werden er gecoördineerd. Continu werd een groot deel van het Noordwest-Europese luchtruim bewaakt. Iedere vliegbeweging werd in kaart gebracht en bestudeerd, om te bepalen in hoeverre vijandige handelingen werden voorbereid of verricht.
Het voormalige NAVO-hoofdkwartier na een jarenlange sanering opengesteld. Toen de NAVO de groeve in 1992 verliet, was er sprake van een ernstige vervuiling met asbestvezels. Daarna vond er een grondige schoonmaakoperatie plaats waarbij het volledige hoofdkwartier werd ‘gestript’. Wat er overblijft, zijn de indrukwekkende ruïnes van deze ondergrondse wereld. Tijdens een rondleiding maken de bezoekers kennis met dit buitengewone verhaal.