Terugblik op Dankjewel project voor zorgmedewerkers
Na het officiële openingsconcert op 19 september in de tuin van kasteel De Keverberg in Kessel mogen we wel uit de grond van het hart zeggen, dat ons groots opgezette project ’Ode aan alle hulpverleners in coronatijd’ een bijzonder goede start heeft gemaakt onder ons motto:
‘Bedank allemaol’!.
De tuin van het kasteel was bijna te klein en meer dan 350 genodigden en andere gasten hebben vanaf 14.30 u. tot ruim na 17. 00 u. genoten van de optredens van het Reünie-Orkest Limburgse Jagers, onder de bezielende leiding van Jos Stoffels, en het Kessels mannenkoor ’Aodemnoët’, onder leiding van Ron Hanssen.
Het ROLJ presenteerde een geheel nieuw programma, dat op 29 augustus in een voorbereidende uitvoering in Thorn gepresenteerd werd en ondanks het slechte weer waren de toegestane 100 muziekliefhebbers zeer enthousiast van het initiatief om een ode te brengen aan de mensen in de zorg. Een spannend begin en een aanvaardbare generale.
Op zaterdag 11 september ging het korps, als voorbereiding van een beeldverslag, in een gesponsorde bus van Reisbureau Kupers op weg door de hele provincie Limburg om op een aantal vooraf geselecteerde locaties miniconcerten te geven als deel van de televisie-uitzending die TV 11 in de maand oktober of november van het project gaat uitzenden. Voor elke locatie werd er een uur tijd uitgetrokken.
We gingen, na de start in Linne, als eerste naar Maastricht en wel naar het buurtschap Weert.
Als eerst concertlocatie hadden we Kasteel Vaeshartelt uitgekozen.
Hier brengen we onze eerste muziekstukken ten gehore: De Limburgse-Jagersmars en Sons of the Brave van Thomas Bidgood.
De tweede concertlocatie die we geselecteerd hadden, was kasteel Stein, met ruïne en wooncomplex. Het ligt ingeklemd tussen het dorp Stein en het Julianakanaal. Het is een complex, door een gracht omgeven, dat bestaat uit een ruïne van een oude hoofdburcht met voorburcht, een noordvleugel met toegangspoort, een westvleugel met koetshuis en een oostvleugel.
Het gedeelte waar wij optraden is tegenwoordig een wooneenheid van (als ik het goed heb) tweeënveertig appartementen. Samen vormen ze een VVE, en ik moet dat hier beslist even kwijt, die ons in alle gastvrijheid en met alle egards ontvangen heeft.
We speelden Schönes Prag van Frantisek Kmoch en Amur Waves van Max Kyuss en als toegift de Limburgse-Jagersmars
Daarna met de bus naar Sittard-Geleen, het Zuyderland Medisch Centrum. Waarom die organisatie teruggrijpt op een zeer uit de tijd zijnde spelling van haar naam is me een raadsel. In de achttiende eeuw schreef men de -ui als – uy, maar gelukkig heeft het ziekenhuis een reputatie hoog te houden naar normen van 2021. En dat met veel verve en groot succes.
We zijn ook dit medisch centrum dankbaar voor de gelegenheid die we gekregen hebben voor ons miniconcert met: One Moment in Time, bekend van Withney Houston en de St.-Louis Blues March van Wiiliam Christopher Handy.
Om 12.30 uur vertrokken we naar het noorden van Limburg, en wel naar het Landgoed Geijsteren. We kregen nu wel even rust en de tijd om het lunchpakket met ’bótram’ en frisdrank, die door Paul, onze ’uitbater’ van de Harmonie, samen met Frans Stoffels met veel liefde voor ons was samengesteld, aan te spreken. ’Mahlzeit’! Het stuk met de bus, sorry, ’touringcar’, van Kupers, onze eerste sponsor in dit project, duurde langer dan de andere. We wilden graag tussen 13.45 u. en 14.00 u. aankomen in Geijsteren op een locatie die de meesten van ons bekend was: de kasteelruïne van het kasteel dat in 1944 door de Engelsen, zonder enige noodzaak, maar meer uit wraak of genoegdoening totaal vernield werd en de familie De Weichs de Wenne in een totale troosteloosheid achterliet. De Weichs de Wenne is een van oorsprong uit Beieren afkomstig geslacht waarvan leden sinds 1816 tot de Nederlandse adel behoren.
Landgoed Geijsteren (ook: Geysteren) is een landgoed en natuurgebied van ongeveer 700 ha dat zich bevindt ten westen van het dorp Geijsteren. Het landgoed is in particulier bezit en is sinds 1806 in handen van de familie. De woningen op het landgoed zijn te kennen aan hun zwart-witte luiken. Het gebied bestaat vooral uit naaldbossen. Bijzonder fraai is de bedding van de Oostrumse Beek. Dit beekje heeft nog een meanderende loop. Ook liggen er in het gebied enkele cultuurhistorische monumenten. We hebben voor Geijsteren en Lottum van harte gekozen, omdat we van ’Het Limburgs Landschap’ geen enkele spontane medewerking in het project kregen. Alleen verkeerde inlichtingen en geen uitsluitsel over afspraken. Ook De Limburger heeft ons totaal in de steek gelaten. Prioriteiten!
Ons ’exercitieterrein’ in Geijsteren: en Jos Stoffels besliste waar het toernooi zich afspeelde.
De nummers die op de lessenaar moesten: Triglav van Julius Fucik en de Limburgse-Jagersmars.
De laatste etappe: We gingen naar de Borggraaf in Lottum. Vertrek rond 14.45 uur.De Borggraaf ligt in de plaats Lottum, waar de kerk enige tientallen meters ten noorden van de markt is gelegen. Ten oosten van deze kerk voert een prachtige laan, toegankelijk voor wandelaars, naar het poortgebouw van de Borggraaf, dat juist ten noorden van deze laan staat. Zo kan de Borggraaf prachtig bekeken worden. Het huis is bewoond, dus de Borggraaf is niet toegankelijk voor het publiek. Vanuit de laan en vanaf een landweg aan de oostkant van de Borggraaf heeft men een prachtig zicht op dit fraaie landjuweel, dat al eeuwen op deze manier in het Limburgse landschap ligt gevleid. Het wordt bewoond door onze gastheer Ivo van der Voordt, die in zijn eentje dit kasteel in stand houdt en we zijn hem erkentelijk voor zijn gebaar om als slot van onze Tour de Limbourg nog enkele stukken te mogen spelen op zijn erf.
Op de lessenaar als apotheose van deze inspannende dag: Abschied der Slawin van Wassili Agapkin en My Dream van Peter Leitner.
Om 17.15 u. terug in Linne. Het einde van een vermoeiende, maar bijzonder attractieve dag. Heel hartelijk dank aan alle gastheren en-vrouwen en aan het team van TV11 voor het geduld en de geweldige opnames.
Ons project wordt voortgezet met uitvoeringen op aanvrage en tot het einde van 2021 zullen die in het teken staan van onze ode aan de helpers in de strijd tegen corona onder het motto:
’Bedank allemaol’
Neeritter, 20 september 2021.
Emile Hermkens.