Home SRLJ ROLJ Ouwe stomp stok van een muzikant

Ouwe stomp stok van een muzikant

AddThis Social Bookmark Button

Naar aanleiding van uw oproep in het artikel 'Ouwe stomp stok van een muzikant' in De Limburgse Jager van december 2010 hierbij foto's van mijn ouwe stomp stok.
 
De stok dateert uit 1960 en is gemaakt in La Courtine, Frankrijk, alwaar wij met het fanfarekorps RLJ 59-5 twee maal gedurende een maand de zogenaamde goodwill concerten gaven.
Opgeroepen met lichting 59-3 werd ik in eerste instantie als muzikant ingedeeld bij de muziekkapel lichting 58-3. Met de lichting 59-5 kwam de opvolgende muziekkapel in dienst waarnaar ik vervolgens doorstroomde en mijn diensttijd volbracht. Zodoende was ik niet alleen als dienstplichtige de 'ouwe stomp' bij de kapel 59-5, maar ook als muzikant vanwege dat ik bij hun voorgaande kapel reeds meespeelde.


ouwe_stomp_stok_1

Mijn ouwe stomp is samengesteld uit onderdelen die in relatie staan met het volgende. Als eerste de stok zelf, een onderdeel van onze militaire kleerhanger. Vervolgens de bekleding van de stok zijnde een veter van mijn militaire schoen. De bovenzijde is een dop van een fles sekt ouwe_stomp_stok_3

(champagne-achtige), op welke drank we na onze veelvuldige concerten en taptoe's in Frankrijk steevast werden getrakteerd. Op die dop een speld met gemeentewapen van Bourganeuf, ons uitgereikt na een optreden in die Franse stad.

De onderkant is afgesloten met een kogelpunt (Garand geweer) waarop gegraveerd "Muziek" ouwe_stomp_stok_4

en "59-3" RLJ. Last-but-not-least het harp-embleem, dat wij op onze rechtermouw droegen om te duiden dat we Limburgse Jager muzikant waren. ouwe_stomp_stok_2


Met (muzikale) Limburgse Jager groet,
Louis JJ Dessart